Nachtfotografie leent zich voor een groot aantal onderwerpen. Favorieten zijn bijvoorbeeld verlichte skylines, het nachtleven of juist de verlatenheid van straten. Ik maak graag gebruik van het aanwezige maanlicht om sfeervolle panorama’s te maken en mensen die foto’s van hemellichamen willen maken zijn ook op de nacht aangewezen

Een grote uitdaging bij het maken van nachtfoto’s is het zoveel mogelijk vermijden van beweging van de camera. Dit kan onder andere door het gebruikmaken van een stabiele ondergrond of een statief. Het indrukken van de ontspanknop van de camera veroorzaakt ook beweging, veel camera’s zijn daarom uitgerust met een zelfontspanner, die de fotograaf vooraf kan instellen.

Veel nachtopnames worden zonder flitser gemaakt. Deze heeft een beperkt bereik en heeft minder effect naarmate de belichtingstijd langer is. Soms kan een flitser echter worden gebruikt door deze meerdere malen achtereen te gebruiken. Bij een lange sluitertijd heeft de fotograaf bovendien de tijd om het onderwerp op diverse plekken en vanuit verschillende richtingen te belichten met zijn flitser. Door de flitslamp te voorzien van een gekleurd filter kan hij bovendien zelf bepalen in welke kleur de foto wordt belicht.

In plaats van met een flitser kan er ook worden gekozen voor andere typen belichting, zoals LED-verlichting. Zulke lichtbronnen hebben als voordeel dat ze een constante lichtstroom geven. Door met een dergelijke lichtbron langs het vast te leggen beeld te lopen kan deze vanuit verschillende hoeken worden belicht.